Szybkie ciasto z budyniem
Wczoraj na swój Instagram wrzuciłam zdjęcie ciasta z budyniem, jakie udało się upiec, gdy mój maluszek spał. W związku z tym, że licznie domagaliście się przepisu, oto on. Smakuje wyśmienicie i nadaje się na każdą imprezę, albo zwykły podwieczorek po obiedzie. Jest na prawdę szybkie i bardzo proste. Lubię takie nieskomplikowane przepisy, które zawsze się udają. Nie jest jakieś wymyślne, ale też dobre w smaku. A przede wszystkim bardzo tanio kosztuje, bo potrzeba niewiele składników. Myślę, że takiego ciasta na pewno nie zepsujesz.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 0,8 litr mleka ( do zrobienia budyniu)
- opcjonalnie 3 łyżki ciemnego kakao
Sposób przyrządzenia:
Według przepisu z tyłu opakowania zrób budyń, jednak dodaj troszkę mniej mleka, aby wyszedł gęstszy. Ja zamiast 0,5 litra mleka dałam 0,4 litra. Można dodać łyżeczkę cukru do budyniu. Pozostaw przygotowany budyń na razie w garku.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka. Następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Miksować, aż powstanie gładka masa. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj lekko olejem albo posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Przygotowaną połowę masy wylej do blaszki. Radzę wylać jednak troszkę mniej niż połowę, bo później będzie nam ta masa potrzebna. Na masę w blaszce wylać budyń. Do pozostałej części masy dodać 3 łyżki ciemnego kakao. Tak powstałą mieszankę wylać do blaszki na budyń.
Ja stworzyłam na górze mieszankę mas jasnej i ciemnej, czyli najpierw na budyń wylałam troszkę masy i dopiero później do tego co zostało dodałam kakao. Jednak możecie zrobić według uznania, a kto nie lubi ciemnego ciasta, może w ogóle nie dodawać kakao do masy.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i piec ciasto ok 40 minut.
Smacznego ;)
P.S. Jeśli lubicie możecie na wierzch polać ciasto lukrem.
Ciasto na następny dzień smakuje jeszcze lepiej!
Chętnie wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńlubie
OdpowiedzUsuńmniam :) uwielbiam budyń.
OdpowiedzUsuńKasiu ile jajek trzeba dodać?
OdpowiedzUsuń4 szt. Przepraszam nie zauważyłam, że nie wpisałam ilości ;)
UsuńWygląda przepysznie! Zapisałam sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie ! Zapisuje ten przepis, bo lubię takie proste i szybkie w przygotowaniu ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Jejku,ja już jestem głodna! :)
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńWyglda smakowicie Kasiu. Musze zapisac sobie ten przepis.
OdpowiedzUsuń