Łatwe i szybkie ciasto do kawy
Tego ciasta nie sposób zepsuć! Jest bardzo łatwe w zrobieniu, a smakuje przepysznie. Jest to również idealny wypiek, w którym mogą pomóc nam nasze dzieci i z pewnością się ucieszą, że zrobiły coś tak pysznego. Ciasto idealne do kawy. Bardzo szybko je zrobisz i przywitasz pięknym zapachem swoich niespodziewanych gości. Ja zrobiłam je dzisiaj i prawie cała blaszka już zjedzona. Spróbuj sama i się przekonaj.
SKŁADNIKI:
- jogurt naturalny ( 200 g)
- mąka ( 600 g)
- cukier (300 g)
- cukier waniliowy ( 1 opakowanie)
- proszek do pieczenia ( 1 opakowanie)
- jajka ( 3 szt.)
- olej ( 200 ml)
opcjonalnie: mielone orzechy ( ale możesz dodać również jakiś aromat migdałowy, rumowy itp., albo nic nie dawać z takich dodatków)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Następnie dodajemy pozostałe składniki do jednej miski i mieszamy je ze sobą.
UWAGA! Najlepiej wymieszaj ciasto ręką na jednolitą masę.
Nie używaj miksera!
Tak wymieszane ciasto na jednolita masę (pokazane na zdjęciu) wylej do niedużej formy ( moja 30x25).
Do wypieków używam papieru do pieczenia wysmarowanego leciutko olejem.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 min.
Wypiek sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy to znaczy, że jest gotowy ;)
Mała rada: jeśli chcesz aby ciasto zbyt mocno się nie przyrumieniło i nie spaliło podczas pieczenia, 10 minut przed końcem pieczenia, przykryj je na wierzchu ręcznikami papierowymi albo papierem do pieczenia. Wtedy ciasto upiecze się piękne i rumiane.
Do ciasta użyłam mielonych orzechów kupionych kiedyś w Niemczech, ale podobne znajdziecie w każdym markecie.
Tak powinna wyglądać wasza jednolita masa, wymieszana ręką.
A oto mój wypiek prosto z piekarnika.
A tak prezentuje się na talerzu. Wyrosło pięknie, ślicznie się zarumieniło i smakuje wyśmienicie.
Powodzenia i smacznego ;)
Wyjdzie i będzie pyszne ;) Trzymam kciuki i daj znać jak Ci poszło
OdpowiedzUsuńHmmm chyba nie jestem jedyna, gdzie ciasto do kawy musi byc :p
OdpowiedzUsuńo mniam mniam<3
OdpowiedzUsuńMniaam, fajnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńolusiek-blog.blogspot.com- klik!
wygląda apetycznie:) uwielbiam piec ciasta, na pewno skorzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńRobię podobne ciasto :) Lubię takie proste i nie wymagające większego wysiłku bo te już bardziej skomplikowane nie są na moją cierpliwość
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńUmmm wygląda przeeepysznie, uwielbiam ciasta.
OdpowiedzUsuńZrobiłam!! Rozpływa się w ustach🍪
OdpowiedzUsuńOj to trzeba wypróbować, szczególnie że po przeprowadzce nie posiadam miksera, więc to przepis idealny dla mnie :D
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńJa bym dorzucił jeszcze jakieś owoce i byłoby mega haha
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie. może wsp obs? :)
http://locastrica.blogspot.com/
Pysznie wygląda! Aż wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńteż bardzo lubię robić takie szybkie proste ciasta, najlepiej właśnie z orzechami albo aromatem waniliowym. :) i aż nabrałam ochoty, także chyba się skuszę, bo ciasto weekendowe już nam się prawie skończyło. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Mniammm, :))) muszę zrobić, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńMniammm, :))) muszę zrobić, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńja mam pytanie ,dlaczego cale opak proszku do pieczenia,nie bedzie nim czuc ?
OdpowiedzUsuńja stosuje małe opakowanie proszku do pieczenia i nim nie czuć, pomaga to aby ciasto jak najlepiej wyrosło, ale jeśli dasz go troszeczkę mniej również się uda ;)
Usuńbardzo dziekuje za szybka odp,dzis go bede robic tylko kawke wypije :)
Usuńjuz w piekarniku ale bez orzechow :)
OdpowiedzUsuńte ciasto jest rewelacyjne zajadowe i powiem ze dalam polowe proszku do pieczenia ,polecam te ciasto
OdpowiedzUsuńsuper i też fajnie wyrosło? Bardzo się cieszę, że smakowało ;)
Usuńtak urosło :)
UsuńA nuż się uda, właśnie jest w piekarniku:-) ciekawa jestem reakcji męża.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Jest to pierwsze ciasto którego nie zepsułam :P
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jest idealne do popołudniowej kawy :)
To ciasto to 100% pewności na niezapowiedzianych gości ;) Musi się udać :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam.. udało się.. moje dziecko dopiero co zjadło obiad A już zajada się tym ciastem
OdpowiedzUsuńMoja konsystencja ciasta bardzo gęsta, nie do przelania a przełożenia. Gdzie zrobiłam błąd?
OdpowiedzUsuńMoże jogurt był typu greckiego z tych gęstych i spowodowało, że ciasto zrobiło się, aż takie gęste. Może warto dołożyć jeszcze jogurtu, albo troszkę mleka, aby konsystencja zrobiła się rzadsza. Powodzenia :)
UsuńMiałam ten sam "problem" właśnie dlatego, że miałam tylko jogurt grecki...dodałam więcej jogurtu, a przy wykładaniu ciasta (klejącego się do rąk) nałożyłam na ręce oleju i dzięki temu udało mi się rozprowadzić ciasto na blasze. Mimo tych perypetii wyszło PYYYSZNE, przy pieczeniu narobiło takiego zapachu, że nie zdążyło wystygnąć a Rodzinka miała je już pokrojone na talerzach :D:D:D...Dzięki za szybki i smaczny przepis :):):)
UsuńBardzo mnie to cieszy. W tym cieście właśnie fajnie się sprawdzają rzadkie jogurty, albo troszkę mniej mąki. Dzisiaj znowu piekę, bo tak szybko znika :)
Usuń