Ciasto marchewkowe - szybkie i proste
Szukasz szybkiego i prostego przepisu na ciasto marchewkowe, które zawsze się udaje? To dobrze trafiłeś, gdyż mam dla Was przepis, który świetnie smakuje i spodoba się twoim gościom. Prezentuje się bardzo dobrze i obecnie jest to jedno z najpopularniejszych wypieków z marchewką. Ten przepis zawsze się udaje, więc gdy nie masz czasu na tworzenie czegoś skomplikowane i trudnego, to ta receptura zdecydowanie ci się przyda i zdążysz ją upiec nawet, gdy spodziewasz się za chwilę gości. Próbując tego ciasta nawet nie powiedziałabym, że jest tam marchewka, bo jest bardzo smaczne i szybko znika z talerza. Ja posypałam je cukrem pudrem, ale jeśli masz ochotę możesz polać ją lukrem albo polewą czekoladową. Wszystkie te dodatki świetnie pasują z tym ciastem marchewkowym.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- ok. 3-4 średniej wielkości marchewki ( ok. 1,5 szklanki startej marchewki),
- 3 jajka,
- 1 kostka masła lub oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1, 5 szklanki mąki,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- opcjonalnie aromat migdałowy,
- opcjonalnie orzechy włoskie, ziemne lub jakie lubicie ( ok. 200 g)
Sposób przygotowania:
Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach. Orzechy włoskie zgniatamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym do gładkiej konsystencji i powoli dodajemy rozpuszczone, letnie masło albo olej. Następnie dodajemy stopniowa mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto zrobi się geste dodajemy cynamon, aromat i wcześniej rozdrobnione na mniejsze kawałki orzechy oraz odciśniętą, startą marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masę wylewamy do natłuszczonej blaszki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza będzie tortownica o śr. 26 cm, ale to w zależności jak wysokie chcemy mieć ciasto i w jakim kształcie. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50-55 minut, aż przy sprawdzaniu patyczek będzie suchy.
Ciasto marchewkowe można posypać cukrem pudrem, jak u mnie na zdjęciach, albo oblać polewą czekoladową. Bardzo dobrze smakuje też z lukrem. Poniżej krótki przepis na lukier królewski.
Na lukier królewski:
- białko z jajka
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania lukru:
Białko ubić z cukrem pudrem, a pod koniec dodać sok z cytryny. Dodawać tyle cukru pudru aż uzyskamy gęstość będzie zadowalającą, im jego więcej tym lukier gęstszy.
Tak przygotowany lukier wylać na ostudzone ciasto marchewkowe. Smacznego ;)
Pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
uwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńrobisz mi smaka kochana :)
OdpowiedzUsuń_____________
♥ Blog dla kobiet daria-porcelain.pl ♥
Też często je piekę, jest przepyszne i smakuje jak piernik ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno zronie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię jeść to ciasto, ale nie miałyśmy okazji nigdy robić go w domu. Planujemy to zmienić jednak już od dawna, ale schodzi dzień za dniem.
OdpowiedzUsuń