Jaką kawę ziarnistą wybrać?
Nie wyobrażam sobie życia bez dobrej, aromatycznej kawy. W sumie to bardzo miła chwila przerwy i oderwania się od bieżących spraw. Czasami jako dodatek pojawia się do niej kawałek ciasta czy czegoś słodkiego. Kiedyś piłam tylko rozpuszczalną, ale odkąd poznałam smak świeżo mielonej, zaparzonej kawy, nie zamieniła bym jej na żadne kapsułki, czy tą w saszetkach. Sypanej nie lubię. Zdecydowanie czuć różnicę. Zainwestowałam też w ekspres ciśnieniowy. Obecnie nie są takie drogie, jak kiedyś, więc warto sobie uzbierać i poczuć prawdziwą przyjemność. Jeśli szukacie wyjątkowego smaku kawy zajrzyjcie na Bean & Buddies. Nie ma nic lepszego, jak świeżo palona kawa ziarnista o wysokiej jakości.
To lokalna palarnia, która powstała w Polsce, a część pomysłów i receptur ma swoje korzenie w Szwecji. Kawa powstaje ze 100% najlepszych gatunkowo ziaren i jest precyzyjnie zamknięta w idealnym opakowaniu. Już po otwarciu aromat jest cudowny, a smak najlepszy i najbardziej intensywny. Taka właśnie powinna być kawa! To całkiem inna jakość produktu, niż to, co możemy kupić w marketach. Oczywiście jest też dużo droższa, ale dla tego smaku na prawdę warto. I tak wyjdzie zdecydowanie taniej, niż chwila przerwy w kawiarni z filiżanką w ręce.
Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawy, ale najpopularniejsze to arabika i robusta. Ta pierwsza jest smaczniejsza, ale droższa, gdyż trudniej się ją uprawia. Stanowi 70% wszystkich produkowanych ziaren kawy. Za to robusta ma więcej kofeiny i często jest używana przez Włochów do espresso. Obecnie uprawia się jeszcze gatunek liberica, jednak stanowi tylko 3% produkcji.
W sklepie Bean & Buddies zakupicie opakowania o wadze 1 kg, a to starcza na około 100 kaw. Mój ekspres ogólnie zużywa sporo produktu, więc wyszło jej trochę mniej. Miałam przyjemność wypróbować:
Poznaj palarnię Bean & Buddies
To lokalna palarnia, która powstała w Polsce, a część pomysłów i receptur ma swoje korzenie w Szwecji. Kawa powstaje ze 100% najlepszych gatunkowo ziaren i jest precyzyjnie zamknięta w idealnym opakowaniu. Już po otwarciu aromat jest cudowny, a smak najlepszy i najbardziej intensywny. Taka właśnie powinna być kawa! To całkiem inna jakość produktu, niż to, co możemy kupić w marketach. Oczywiście jest też dużo droższa, ale dla tego smaku na prawdę warto. I tak wyjdzie zdecydowanie taniej, niż chwila przerwy w kawiarni z filiżanką w ręce.
Gatunki ziaren kawy
Na świecie istnieje ponad 100 gatunków kawy, ale najpopularniejsze to arabika i robusta. Ta pierwsza jest smaczniejsza, ale droższa, gdyż trudniej się ją uprawia. Stanowi 70% wszystkich produkowanych ziaren kawy. Za to robusta ma więcej kofeiny i często jest używana przez Włochów do espresso. Obecnie uprawia się jeszcze gatunek liberica, jednak stanowi tylko 3% produkcji.
Co to jest Espresso?
Często myślimy, że Espresso to sposób parzenia kawy. Jednak jest to napar powstały w wyniku zaparzenia zmielonych ziaren kawy. Swoją nazwę wzięła od włoskiego przymiotnika espressivo czyli wyrazisty. Jej sposób przygotowania jest błyskawiczny, czyli polega na ekspresowym przepływie gorącej wody o temperaturze ok. 92 stopni C pod wysokim ciśnieniem (ok. 9-ciu barów) przez drobno zmielone ziarna kawy. Proces ten trwa zaledwie 25-30 sekund i uzyskujemy 30 ml naparu zwanego właśnie Espresso. Zwróćcie uwagę, że poprawnie zaparzona taka kawa ma na powierzchni orzechowo-brązową piankę nazywaną cremą.Rodzaje kaw ziarnistych Bean & Buddies
W sklepie Bean & Buddies zakupicie opakowania o wadze 1 kg, a to starcza na około 100 kaw. Mój ekspres ogólnie zużywa sporo produktu, więc wyszło jej trochę mniej. Miałam przyjemność wypróbować:
- Blend 1 Arabika 100% - delikatna, lekko kwaskowa, skomponowana za szlachetnych ziaren z południowoamerykańskiej Brazylii i afrykańskiej Burundi
- Blend 4 Arabika 100% - delikatna i przyjemna, mniej kwaskowa z Brazylii oraz indyjskiego regionu Bababudangiri, idealna na latte macchiato
- Blend 7 - mieszanka arabiki z robustą 85/15, doskonale zbalansowana, idealna do ekspresów w restauracji i kawiarni, jako espresso
- Blend 9 mieszanka arabiki z robustą 70/30 - wyrazista mieszanka o przyjemnym smaku i lekkiej goryczy, pobudzająca, to pyszne espresso do kaw mlecznych. Bestseller marki Bean & Buddies! Tą kawą mogłam się cieszyć najdłużej, bo miałam kilogramowe opakowanie. Uwaga bo uzależnia od swojego genialnego smaku.
- Perfect espresso - doskonale zbalansowane ziarna z Kolumbii, Brazylii i Indonezji. Ta kawa w odróżnieniu od poprzednich palona jest nieco ciemniej, tym sposobem nawiązują do tradycyjnego, włoskiego espresso. To prawdziwy mocarz!
Jeśli miałabym wybierać, która jest najlepsza, to szczerze nie wiem. Wszystkie są dla mnie świetne w smaku o najlepszej jakości. Zapach kawy rewelacyjny! Pijąc kawy znanych marek z telewizji, zdecydowanie poczułam różnicę w smaku, zapachu i w działaniu pobudzającym. Moim zdaniem warto, chociaż od czasu do czasu zafundować sobie taki produkt premium. Zbliżają się święta, więc to również fajny prezent pod choinkę :)
uwielbiam kawę w ziarnach
OdpowiedzUsuńostatnio dokupiłam młynek, aby delektować się swieżo mieloną kawą
uwielbiam kawę, jej smak i aromat 😊
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że muszę się bardziej zainteresować tą palarnią skoro robią tak dobrą gatunkowo kawę :) Dziękuję za zapoznanie mnie z marką.
OdpowiedzUsuńja kocham kawę, nie wyobrażam sobie rozpoczecia dnia bez niej.
OdpowiedzUsuńDla mnie im delikatniejsza tym lepsza :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kawę ale najczęściej piję zwykłą rozpuszczalną, jak zainwestuję w ekspres z młynkiem będę kupowała ziarnistą
OdpowiedzUsuńakurat dobrze sie zapowiada, mój mąz taką pije, więc coś dla niego
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowanie kawoszką, uwielbiam pić kawę. Chętnie też poznaje nowe aromaty. Tych jednak nie znam
OdpowiedzUsuńOd czasów ciąży mogę pić tylko kawę rozpuszczalną z mlekiem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę. Mogę ją pić od rana do nocy. Tej marki nie znam.
OdpowiedzUsuńDobra kawa to podstawa. Ja nie wyobrażam sobie dnia bez kawy.
OdpowiedzUsuńNie piję kawy bo jej nie lubię więc temat nie dla mnie. Podoba mi się jednak pomysł na wpis - myślę, że nie jedna osoba go doceni.
OdpowiedzUsuńJa akurat ziarnistej kawy nie pije, ale muszę w końcu wypróbowac :)
OdpowiedzUsuńJa na kawie się nie znam. Piję rozpuszczalna z mlekiem lub z ekspressu gdy mam okazje. :) Gdybym miała ekspress na ziarna to bym bardziej zglebila temat. ;)
OdpowiedzUsuńJa wczytuję się ostatnio w to, skąd pochodzą kawy. Bardzo ulubiłam sobie amerykańskie, za to mniej lubię afrykańskie ziarenka.
OdpowiedzUsuńJestem nałogowym klawiszem! Kocham zapach zarówno świeżo mielonych ziaren, jak i gorącego naparu wprost z ekspresu.
OdpowiedzUsuńJa przyznam, że najczęściej idę na łatwiznę i wybieram kawę rozpuszczalna albo nawet 3w1. Niemniej jak gdzieś idę, zawsze zamawiam właśnie taką prawdziwą aromatyczna kawę z ziaren.
OdpowiedzUsuń