Szybki sernik tradycyjny - prosty przepis

Skoro większość z nas siedzi teraz w domach, z pewnością spędza teraz więcej czasu w kuchni. Nie lubię długo nad czymś stać, szczególnie gdy dzieci, co chwilę przychodzą i niby chcą pomóc, a rzeczywistości więcej roboty mi dodają. Jednak najważniejsze, że się przyglądają. Ja dzięki temu polubiłam gotowanie i pieczenie, bo zawsze zerkałam, jak robi to moja mama. Korzystając z tego czasu w domu upiekłam szybki sernik tradycyjny bez żadnych dodatków i spodu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. Najdłużej to się po prostu go piecze. Jeśli mamy ochotę możemy dodać rodzynki, albo polać go lukrem czy czekoladą. Wychodzi puszysty, wychodzi w miarę równy, czyli zbytnio nie opada i zawsze się udaje. To prawdziwy polski sernik, jaki piekło się kiedyś. Wielu osobom przypomina smak dzieciństwa.

prosty-przepis-na-sernik_z-lukrem

Tych serników z cukierni nie lubię, bo mam wrażenie, że specjalnie do niego dodają mąki, aby był cięższy i w smaku jest inny, niż ten upieczony przez nas w domu. Zresztą zawsze ma spód, którego mój mąż nie lubi. Wbrew pozorom sernik jest tanim ciastem, więc nie opłaca się kupować gotowego. Poniższy przepis nadaje się na każdą okazję. U nas pojawia się też na świętach Bożego Narodzenia. Dajcie znać w komentarzach, czy Wam tez się udał taki puszysty, bo to chyba jest jego najważniejsza cecha, aby rozpływał się w ustach.

Przepis na sernik tradycyjny


SKŁADNIKI:                                                                                    

- 1 kg sera białego najlepiej tłustego lub kubełek zmielonego sera do sernika
- 20 dag masła ( jeśli używamy sera z kubełka można dać 15 dag masła)
- szklanka cukru pudru, można dać troszkę mniej, jeśli lubimy mniej słodki
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie aromat migdałowy lub waniliowy


PRZYGOTOWANIE:                                                                       

1. Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, aby mniej więcej były w temperaturze pokojowej. Jeśli masz zwykły ser biały należy go 3-krotnie zmielić w maszynce. Jeśli mamy ten w kubełku to nie potrzeba już nic z nim robić. Przy okazji przygotuj tortownicę o średnicy ok. 25 cm i wyłóż ją papierem pergaminowym. Ja zawsze piekę w foremce silikonowej, której nie trzeba już smarować, ani wykładać żadnym papierem.

2. Przechodzimy do tworzenia ciasta. Do miski wrzucamy cukier puder i pokrojone na mniejsze kawałki masło ( aby lepiej się miksowało). Miksujemy na najwyższych obrotach do jednolitej masy. 

3. Następnie rozdzielamy jajka i do naszej masy wrzucamy tylko żółtka. Na najwyższych obrotach miksujemy do idealnie gładkiej i puszystej konsystencji. Trwa to ok. 10 minut. 

4. Teraz dodajemy zmielony ser biały partiami i zmniejszamy trochę obroty miksera. Aż składniki ładnie się połączą możemy wrzucić do masy mąkę ziemniaczaną lub budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Opcjonalnie kropimy masę aromatem migdałowym lub waniliowym.

5. Białka ubijamy na sztywną masę dodając szczyptę soli. Następnie bardzo delikatnie dodajemy ją do naszej masy i bardzo wolno mieszamy ( najlepiej trzepaczką), tak aby zachować puszystość. Jest to bardzo ważny etap, gdyż od tego zależy lekkość naszego sernika. Ja zawsze mieszam pod ukosem od góry do dołu, małymi, kolistymi ruchami.

6. Całą masę wykładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika. Sernik pieczemy przez ok 1,5 godziny w temperaturze ok 170 stopni C. Zaglądnijcie do piekarnika czy nie przypala się z góry. Jeśli za mocno się zarumieni, przykrywam go ręcznikiem papierowym z góry i dalej piekę.

7. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Nie wyciągamy go póki nie ostygnie, bo może nam opaść ciasto.

8. Nasz gotowy przestudzony sernik możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub obrać czekoladą. Smacznego !

prosty-przepis-na-sernik

sernik-bozonarodzeniowy_na-swieta

najprostrzy-przepis-na-sernik

polski-sernik-tradycyjny_przepis

sernik-tradycyjny_przepis

szybki-sernik-tradycyjny

sernik-bez-spodu_puszysty

13 komentarzy:

  1. Za sernikami na codzień nie przepadam - aczkolwiek teraz jestem na słodyczowym detoksie, więc zjadłabym wszystko, co jest słodkie :D Ale spoko spoko - już od niedzieli wracam na "właściwe" tory ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki w ostatnim czasie coraz częściej się do nich przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Chodzi" za mną sernik już kilkanaście dni, dobrze że zaraz święta to upiekę sobie dużą blachę tego pycha ciacha

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialnie wygląda :D
    rilseee.bogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochotę na sernik dawno nie jadłam. Mam ser wiec chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niedługo będę robić serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik to moje ulubione ciasto obok szarlotki, sama nie robiłam go już dość długo

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio robiłam identyczny, wyszedł przepyszny i zniknął w mig!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm...dawniej nie lubiłam sernika, a teraz uwielbiam i akurat na święta będę piekła, tylko że zrobię królewski:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sernik, ale rzadko go piekę. Nie wiem czemu, ale wychodzi mi płaski jak naleśnik.

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik uwielbiam, dla mnie to jedno z najlepszych ciast, kojarzy mi się też ze świętami. Przepis bardzo fajny, chętnie wykorzystam przy najbliższych okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak on smakowicie wygląda kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniki u nas w domu robi się dosyć często. Nasz przepis jest zawsze z ziemniakami, ale jestem otwarta na nowości, więc może wypróbuję tę recepturę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Jeśli spodobał ci się mój blog zapraszam do obserwowania ;)

Copyright © 2016 Kasia Krupińska , Blogger