Przepis na łatwe, tanie i szybkie bułki
Ten przepis powinien dawno ukazać się na blogu. Pewnie wielu z nas siedząc w domu, postanowiło wypróbować swoich umiejętności i upiekło własny chleb czy bułki. Moje pierwsze próby był średnie, ale w końcu znalazłam odpowiedni przepis, który mi wychodzi i smakuje całej rodzinie. W sumie jak pomyślę o tym, że bułki z piekarni potrafią być bardzo napompowane i nie są do końca bez spulchniaczy czy innych dodatków. Dlatego te domowe wypieki będą zawsze lepsze, niż te ze sklepu. Moim zdaniem są też bardziej sycące. Wychodzą nawet taniej niż w piekarni, bo obecna cena bułek mnie po prostu przeraża. Nawet jak Wam nie wyjdą, to i tak warto próbować, bo plusów jest więcej, a jaka duma, że nam się coś udało.
Jak wiecie nie lubię długo stać w kuchni i babrać się w jakimś przepisie. Stąd dzisiaj szybki i łatwy przepis na bułki. Na zdjęciach może nie są takie wyrośnięte, jak te z piekarni, ale zdecydowanie są smaczniejsze i zdrowsze. Zmodyfikowałam przepis, który wrzucałam Wam na instagramie i należy zostawić je na dłużej do wyrośnięcia aby były wyższe.
Powoli szykuję dla Was ebooka z szybkimi i łatwymi przepisami, które zaoszczędzą Wam czas w kuchni, a wyjdą pyszne. Między innymi znajdzie się przepis na chleb i bułki. Część oczywiście publikuję tu na blogu za darmo, abyście mogli się przekonać, że każdy z Was potrafi coś fajnego upiec.
WAŻNE!!!
Tutaj wersja z posypanym na wierzchu makiem. Zdjęcie wykonałam kilka dni temu i bułki lepiej wyrosły niż te pokazane dalej we wpisie. Ciasto należy dłużej pozostawić do wyrośnięcia. Formuując je na papierze do pieczenia starać się, aby powstały kulki z kopiastą górą. Unikaj dużych płaskich placków, tylko staraj się brzegi gładzić do góry.
WAŻNE!!!
Tutaj wersja z posypanym na wierzchu makiem. Zdjęcie wykonałam kilka dni temu i bułki lepiej wyrosły niż te pokazane dalej we wpisie. Ciasto należy dłużej pozostawić do wyrośnięcia. Formuując je na papierze do pieczenia starać się, aby powstały kulki z kopiastą górą. Unikaj dużych płaskich placków, tylko staraj się brzegi gładzić do góry.
Przepis na łatwe i szybkie bułki pszenne
Składniki na ok. 7-8 bułek:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 6 łyżek oleju
- łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Do dużej miski sypiemy mąkę, sól, kruszymy drożdże, zalewamy olejek, cukrem i letnią wodą. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę, przykrywając miskę bawełnianą ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasta, układamy papier pergaminowy na blaszce w piekarniku lub na kratce metalowej. Drewnianą łyżką formujemy bułeczki. Powinno ich wyjść ok. 7-8 w zależności od wielkości. na wierzch możemy posypać makiem, sezamem czy słonecznikiem lekko przyklepując je do ciasta.
Piec ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego !
wyglądają apetycznie, nie kupuję juz bułek w sklepach bo są macane a czasami mam na nie ochotę
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Dawno już nie piekłam swojego domowego pieczywa, więc może czas to zmienić. Mam kilka przepisów na bułeczki, ale ten też wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja mama piekła bułeczki. Nie można się było nimi najeść. 😍 Musiałabym spróbować w końcu upiec
OdpowiedzUsuńPrzepis jest banalny, więc na pewno wypróbuję i zrobię sobie takie bułki! Osobiście kocham tę formę pieczywa, więc tym bardziej już nie mogę się doczekać. :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam sama pieczywa, ale ten przepis naprawdę wydaje się prosty. MArzy mi się ciepła bułeczka prosto z pieca ;D A gdzie ta moja dieta :P
OdpowiedzUsuńO kurczę, super przepis. Będę musiała zrobić. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Ci za ten przepis. Ostatnio dość dużo siedzę w kuchni i szukam różnych inspiracji. Twoje bułeczki wyglądają pysznie. Przepis notuję i mam nadzieję, że mi również wyjdą.
OdpowiedzUsuńUWielbiam domowe wypieki. Kiedy w domu unosi się ten cudowny aromat z piekarnika dzieje się prawdziwa magia. Moi domownic kochają bułeczki może im upiekę.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo chętnie wykorzystam, gdyż ostatnio sporo pieczemy, w tym pieczywo, a nie zawsze jest wystarczająco dużo czasu. Wypróbujemy z przyjemnością, może nawet jeszcze w ten weekend, wszystkie produkty do dyspozycji. :)
OdpowiedzUsuńTo fakt, ceny niektórych bułek w piekarni mocno zaskakują, dlatego fajnie, że można szybko i łatwo zrobić domową alternatywę. Wypróbuję kiedyś ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, bo nigdy w życiu nie robiłam samodzielnie pieczywa :) Dam znać, jak mi wyszły!
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec, bułki już raz piekłam. Ostatnio piekę chałkę, zakochałam się w niej! Ale chyba następnym razem upiekę znowu bułki lub drożdżówki.
OdpowiedzUsuńja tak strasznie żałuję, że się obraziliśmy z piekarnikiem na siebie, mam nadzieję, że szybko się odbrazimy, bo ten przepis muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńSpróbowałam! Trochę mi się spiekły, ale są pyszne :) To moje pierwsze bułki w życiu :)
OdpowiedzUsuńTo może spróbować niżej położyć w piekarniku, najlepiej tak w połowie i najwyżej troszeczkę krócej piec. Powodzenia i cieszę się, że się udały :)
Usuńuwielbiam bułki, piekłam ostatnio - pyszne były
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze nigdy okazji zrobić swoich bułek ale przyznam że bardzo bym chciała kiedyś spróbować i zobaczyć jak mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam bułeczek, ale już mam ochotę ;d
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bułeczki pszenne, mam też jakiś swój sprawdzony przepis, jednak nigdy nie zaszkodzi sprawdzić innego. Dziękuję za inspirację. Może wypróbuję.
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu mój chłopak piecze swoje pieczywo i muszę przyznac, że wychodzi mu to bardzo dobre. Poza tym taki chleb czy bułki są świeższe znacznie dłużej niż takie z piekarni, a to też jest plus.
OdpowiedzUsuńNawet z najłatwiejszego przepisu bułki schrzanię... Na całe szczęście mój mąż jest mistrzem w pieczeniu chleba, bułek i rogali! Ja za to jestem mistrzem w zjadaniu jego wyrobów.
OdpowiedzUsuńWersja z makiem mnie kusi. Uwielbiam domowe wypieki, chociaż ostatnio mam niestety naprawdę mało czasu. Musze koniecznie wypróbować Twój przepis ,Bułki będą idealne na niedzielne śniadanko z rodziną.
OdpowiedzUsuń